BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Wednesday, April 27, 2011

---Free Fatty Acid Analysis---

As usual aku mmg mls sgt nak bgn g keje pg2 nie..kan best kalau aku jd bos..nak g keje ke tidak,suke hati je kan...hahah..berangan mcm mat jenin plak aku nie..erm bile dah msuk kat pejabat,belum smpat letak punggung kat krusi,dah kne wat inspection kat incoming store. sjak beberapa hari nie mmg carton box dr supplier byk masalah..jd keje utk aku pon bertambah la sbb nak kne check banyak mane carton box yg banyak msalah tue..ke hulu ke hilir..lame2 aku boleh jadi kurus keje kat c2..exercise kan.bagus utk kesihatan( ayat nk sdapkan hati).hehe..pas settle satu keje,aku masuk bhgian packing plak..buat eksperimen dgn botol..label kat botol ade msalah ke tidak...ntahlah,bile dah masuk keje kat cnie baru aku tahu yg semuanya penting. slame nie label kat botol aku xpnah hirau pon..hehe..

pas rehat, aku kne prepare sample utk gas chromatography plak..besenye trainee yg prepare sample,tp kali nie aku plak yg kne prepare...xpela..blaja balik la kan..dulu aku pnah je gne gc tue.tp sbb dah lame tggal,lupe sumenye..almaklumlah,dah berkarat dlm otak nie...hahaha..ade due method yg digunekan..aku nak prepare hr nie xsempat.so aku just bace method utk fast dan jge slow method...cmner carenye??ntahla aku pon xingat..xhapai pon ag...hehe

Tuesday, April 26, 2011

...PenGaLamaN Baru....

dah masuk minggu ke tiga aku kerja kat company baru...memang menakjubkan..banyak perkara baru yg aku kene blajar..dulu aku keje dlm bidang pharmaceutical..tp skang dah tukar..masuk bidang food..mmg la banyak sgt perbezaannye..tp aku bersyukur sgt sbb aku dpt bos yg baik,yang memahami keadaan aku yang masih kurang pengalaman nie...

mule2 masuk keje aku dah tgk environment keje kat sne much better dr my previous company.company skang lebih besar,dan aku rase dpt timba bnyk pengalaman kat sini..first week keje aku dah diminta update sume dokumen yang masih xtersusun rapi..slamat keje tue snang je.so aku dpt handle lg..yg mencabar sket bile aku diminta uruskan bahagian permohonan sijil halal kat company tue..mak oit,nak liase ngn org dr JAKIM..takutnye..tp alhmdulillah..sumenye aku dpt selesaikan dgn bantuan bos aku tue..
next week ade audit utk HACCP plak..first time aku nak menempuh pengalaman cmnie...camne la agknye hari nak kne audit tue ye..susah jgk kalau ade pangkat besar2 nie..tggungjwb pon makin besar wlaupon gaji pon besar gak...hahaha

Thursday, March 31, 2011

...sudAH JatUh DiTimPa TaNggA......

hari nie last day aku mengajar kat pusat tuisyen..sebelum g ngaja,mmg hepi xterkire..yela,pasnie xpyh nak rushing2 g mengajar dah kan..balik keje leh tros rehat je...tp adakah kebosanan akan melanda diriku??ntahla aku pon xpasti..yela..aku nie dah biase keje mlm2..tetibe dok umah je..bosannye..pasnie tempat yg sesuai utkku adalah kat dapur...hehe..bleyla msak masakan yg best2 sket..hehe..


aku ngajar cam biase je..tp almaklumlah student kan...degil xtrkata..tambah dpt ckgu yg baik cm aku nie,,diorg siap pijak2 kpale kite..adoi pening2..tp bile fikirkan today is my last day...aku xkesah sgtla..redah je la..hehe...pas hbs kelas,aku bersyukur sgt..ade student ckap syg nak lepaskan aku..diowg sronok belajar ngan aku..adakah aku guru yg baik???hahaha..aku pon xpasti..bkn sorg yg pujuk aku spya jgn berhenti,whole class mintak cm2..bos tempat aku ngaja pon mintak cm2 jgk...hehe..terharunye...most of the students ckap result diowg meningkat pas aku ngaja diowg..diowg paham dgn cara aku ngaja...syukur alhmdulillah..moga2 ilmu yg aku bekalkan kpada mereka berguna sampai bila2..insyaallah..

pas sampai kat umah..as usual aku pon on my lappy la..tgk ape yg menarik...tp pas buak fbook,aku jumpe sesuatu yg menarik..mr M ade fbook??wah x add aku pon...xpela..aku xkesah sgt pon..tp yg buat aku marah,sedih, die ade kaitan nagn pompuan lain plak...adoi..mmg mr M nie kaki pompuan kot...bile la nak insafnye...hr tue ckap kat aku die xnak ade kaitan ngan mane2 pompuan dah,tp kat bllakang aku,die tipu aku hidup2..kalau dgn aku die blh ckap cm2,ngan pompuan lain pon msti sama jgk...mmg die tipu aku...aku benci die...benci!!!!



Wednesday, March 30, 2011

...Sifat2 wanita Yg menjAdi idaman seorang lelaki...

Hi readers...
Just wanna share some info from Dr Hj Fadzillah Kamsah about this...
Sifat-sifat sorang perempuan yang menjadi idaman seorang lelaki..Insyaallah bg mereka yang masih belum mempunyai pasangan,jadilah wanita seperti yang disenaraikan..dengan izin Allah kebahagiaan pasti menjadi milik anda semua...
  • Perempuan yang rasa cantik dlm diri mereka sendiri...
  • Perempuan yang mempunyai sifat keanak-anakan dalam diri...
  • Perempuan yang berakhlak,sopan santun dan mempunyai sifat ketimuran..
  • Perempuan yang bergama,patuh perintah Allah
  • Perempuan yang bijaksana dan tidak menunjukkan kepandaiannya...
  • Peremouan yang memahami lelaki dan perseptif
  • Perempuan yang tidak cerewet
  • Perempuan yang tidak terlalu cemburu
  • Perempuan yang canggih...(dari segi pemakaian dan penampilan)
  • Perempuan yang dapat merangsang kejayaan lelaki
  • Perempuan yang ada kesamaan yang bermakna...(chemistry each other)
  • Perempuan yang sejuk matabagi seorang lelaki memandangnya
  • Perempuan yang pemaaf
  • Perempuan yang yakin diri dan mempunyai body language yg menarik

Monday, March 28, 2011

...keputusan muktamadku...




Dia tetap pilihanku...penemanku di kala kesedihan...penemanku di mkala kedukaan..penemanku dikala kesusahan...telah banyak yg kulalui bersamanya...aku takkan lupa pengorbanannya..aku akan setia dengannya sehingga hujung nyawaku...tentang mr M...need to say good bye to him..setelah apa yg dilakukan kepadaku selama ini...lebih baik rasenye aku sendiri yg bawa diri jauh dr hidupnya..kalau diikutkan hati mestilah sayang..tp nak buat mcm mana..kasih sayang tidak menjamin segalanya..aku x berani nak menempuh kekecewaan utk ke seribu kali lg bersamanya... kata2nya memang diakui membuaikan diriku..namun aku tetap ingat apa yg pernah dilakukan terhadapku selama ini...aku x rela kehilangan Mr A yg cukup baik bgku...mungkin aku masih mentah dalam menilai kasih syg yg sebenar..tp aku berusaha utk memperbaikinya...aku rela lepaskan Mr M dan aku x sanggup kehilangan mr A..dialah segala2nya bgku...

Sunday, March 27, 2011

~~7 Kata-kata cinta utkMu~~~


S
abda Rasulullah SAW:

Barangsiapa yang hafal dan
mengamalkan tujuh kalimah ini akan
dimuliakan oleh Allah dan malaikat dan
akan diampuni dosa-dosanya walau
sebanyak buih di lautan..

1.bismillahhirrahmannirrahim:pada
tiap-tiap hendak melakukan sesuatu.

2.alhamdulliah:pada tiap-tiap
habis melakukan sesuatu.

3.astagfirrullah:jika tersilap
mengatakan sesuatu yang buruk.

4.insyaallah:jika ingin m├╣elakukan
sesuatu pada masa akan datang.

5.lahaulawalaquataillahbillah:bila
tidak dapat melakukan sesuatu yang
agak berat atau melihat sesuatu yang
buruk.

6.inn ali llah:jika menghadapi
musibah atau melihat kematian.

7.laailaahaillallah:bacalah
sepanjang siang dan malam sebanyak-
banyaknya.amalkanlah selalu moga-moga
kita tergolong dikalangan orang yang
terpilih oleh Allah

Saturday, March 26, 2011

...Aku DaLam Dilema..

hr nie bermakna dah seminggu aku jauh dengan seseorang nie..insan pertama yg aku sayangi...mmg susah sgt nak lupekan die..tp masalahnye di sini,baru2 nie die propose aku...mcm nak melompat aku bile die luahkan hasrat die tue...waktu aku lpe yg die sbenarnye adalah tunang org..patutkah aku jd org ke tiga dlm hidup die??ntahlah aku sendiri tak pasti..

after 2,3 days, aku mule rase yg aku xsepatutnye berharap kat die...aku ade seseorg yg sedia bersamaku tatkala susah mahupon senang..yg sedia merawat kesdihanku bila aku dilanda masalah..mungkinkah aku patut lupekan shj prasaanku pada mr M nie???tp aku xmampu...Mr M adalah cinta pertamaku..terlalu susah aku nak lupekan die..adakah aku dah kne ubat pengasihnya???hahah..ntahla aku pon xpasti..sedangkan mr A dah bersamaku hmpir 3 tahun..tp die tetap x sama mcm mr M...aku dlm dilema...
mr M ckap die mungkin nak putus tunang utk selesaikan masalah die...tp kesian kat tunang die..tue la..lelaki..putus tuanng,pastu senang je nak cr ganti...tp kalau pompuan,pas putus tunang,ssh nak dpt pengganti kan??tuela...sjauh mane kasih syg kite kat seseorang..sometimes kite kne korbankannya utk kebahagiaan org lain..mungkin aku pon patut melaukukan perkara yang sama agaknye..aku perlu hargai org yg menyayangiku dan bukan org yg aku sayangi...
Janji Allah itu pasti, Lelaki yang baik utk wanita yang baik dan begitulah sebaliknya...aku pasti dengan ketentuanMu Ya ALLAH.............


Permata Yang Dicari

Album : Insan Istimewa
Munsyid : De Hearty


Hadirnya tanpa kusedari
Menggamit kasih cinta bersemi
Hadir cinta insan padaku ini
Anugerah kurniaan Ilahi

Lembut tutur bicaranya
Menarik hatiku untuk mendekatinya
Kesopanannya memikat di hati
Mendamaikan jiwaku yang resah ini

Ya Allah
Jika dia benar untukku
Dekatkanlah hatinya dengan hatiku
Jika dia bukan milikku
Damaikanlah hatiku
Dengan ketentuan-Mu

Dialah permata yang dicari
Selama ini baru kutemui
Tapi ku tak pasti rencana Ilahi
Apakah dia kan kumiliki
Tidak sekali dinodai nafsu
Akan kubatasi dengan syariat-Mu
Jika dirinya bukan untukku
Redha hatiku dengan ketentuan-Mu

Ya Allah
Engkaulah tempat kubergantung harapanku
Kuharap diriku sentiasa di bawah rahmat-Mu

Saturday, March 19, 2011

Cinta Pertama Datang Kembali

In the name Of Alllah...selamat pagi semua..Assalamualaikum...

rase rindu plak bile dah lame x update blog yg dah lame di tinggalkan nie...biasela adat org berkerjaya, siang malam kerja nak cari rezeki kan...x sempat nak lakukan sume tue..hehe..

Kali nie sy juz nak update one intresting story about love...ape perasaan korg bile cinta pertama tue dtg kembali???mesti jiwa jadi kacau kan...xtenteram...bak kate org..cinta pertama memang susah nak dilupekan..walaupon dah ade penggantinye,tp tetap xsame cam cinta pertama...skrang nie sy plak tengah merasainye..waduh..tertekan..aku jadi dalam dilema..anatara cinta pertama dengan cinta yang mmg dah sedia ada skarang nie..tp rasenye,sy terpaksa lupekan cinta pertama tue sbb die dah jd tunang org pon..walaupon hati nie masih sygkan die,tp mungkin dah xde jodoh kan..tue la,bile due2 hati masih syg,tp xdapat bersama,mungkin ade hikmahnye...

Cinta pertama sy tue mmg calonnye cukup hebat...bemule dengan gelaran adik angkat,lama2 kitorg rapat dan masing2 ade prasaan cinta kat dalamnye..hampir 8 tahun kami kenal..walaupon jarang2 contact sbb die xde kat malaysia nie,tp once bile dpt contact,mengalahnkan org bercinta lagaknye..tp masalahnye die tue tunang org..sy tetap hadkan batasan antara hubungan kitorg skarang nie..sy anggap die cam abg je skarang nie walaupon hati nie sbanrnya tak anggap cm2 pon..die pon ckap cm2 jgk..tp xtaula hatinye cmne kan..lelaki...ayat manis tue pandai je nak aturnye..hehe...

Baru2 nie nie kami berhubung smule after nearly to 3 month kitorg x contact...sy mmg rase bengang la kat die sbb hilang tetibe je..tp bile fikir sy dah ade org lain dan die pon bukan bf sy pon,akhirnye aku jd xkesah dah..dah lali pon ngan sikap die tue..macam biskut..kejap ade,kejap hilang...lastly die dah xde care nak cr sy cmner dah,die add la kat ym gne id name pompuan..yg sy nie plak xtahu yg tue adelah die,juz accept je la..jiwe tngah tenang bersama kekasih skarang..tetibe jd bercelaru bile tahu yg tue sbanye adelah die...die cume harap sy dpt maafkan die krane die nak terbang jauh smule lpas nie...hati pompuan kan,cepat mengalah..aku yg mulenye keras hati xnak reply lgsung mesej die kat ym tue tetibe jd lembut hati dan ringan je tangan nie nak eplynye..wah.dah tahap parah aku nie..

Die ckap nk fly jumaat nie..aku pon kesian kat die..aku pon call la die biledie ade tggalkan no phone msia die..pas dga suare sy,gembira xterkate...die menanges plak kat sy bile tringatkan kenangan lame antara kitorg..mulut die plak dah berjuta ksli pohon maf sbb hilang cm2 je dr hidup sy sbelum nie...aku igat ag kata2 die..."Iena cinta pertama abg,iena juga perempuan pertama yg berjaya menarik perhatian abg,abg janji xkan lupekan iena smpai bile2"..Wah terharunye aku denga ayat2 die tue...Dalam hati tros ade taman..hahaha..

Tapi aku rase bersalah plak dengan bf aku skarang nie...hati nie masih sygkan die,tp adekah aku sygkan die sbb kecewa dengan cinta pertama aku dulu tue???aku keliru dan masih xtahu jawapannye..tp kalau aku sedih, die la pnawarnye,die la penemannye..mungkin aku patut hargai die dan terima hakikat bahawa cinta pertamaku buakn lagi milikku...die milik org lain..Aku pasti Allah yg lebih berkuasa mengatur segala yg terbaik buat hambanya...Aku redha menerima dugaanMu Ya Allah...